Rafting pe Tara Muntenegru

NEWSLETTER
Rafting Tara iunie

Rafting Tara iun 2013
Rafting, Canyoning Muntenegru iunie 2013

Ultima şansă să vedeţi un sit UNESCO deosebit...

NOU şi trist totodată: de anul viitor, pe Tara începe construcţia unui baraj hidroelectric. La fel ca pe valea vecină Piva, canionul Tara va seca şi rafting se va face doar după programul hidrocentralei, dar probabil la debite care vor face imposibil raftingul comercial (pe Piva dificultatea raului e de WW IV-WW V, doar pentru experţi).

Aţi auzit de canionul Tara, sau de Nevidio?

Poate că nu, dar cu siguranţă îl ştiţi pe fratele mai mare al Tarei, care este Grand Canyon, (Colorado River) din Arizona, SUA.

Dacă Grand Canyon este cel mai mare canion din lume (449 km lungime, adâncime maximă de 1800 m), Tara îl secondează cu 149 km lungime şi adâncime maximă de 1300 m, dar are un avantaj major: este mult mai aproape de noi!

Sunt doar 900 de km până la punctul de campare, localizat în partea vestică a statului Muntenegru pe pantele munţilor Durmitor, în Parcul Naţional cu acelaşi nume.

Rafting pe Tara:

Tara, un râu pe care orice rafter visează să coboare, are culoarea ireală a turcoazului, e potabilă 100%, iar râul combină tot ce raftingul în România are mai spectaculos: peisajul sălbatic al Nerei, valurile Buzăului, cascadele mai tehnice ale Cernei şi ale Bâscii, lungimea Jiului, dar fără gunoaiele de pe maluri şi din apă...

Poţi aprecia la maxim frumuseţea sălbatică a Tarei doar din barcă, într-o expediţie completă de până la trei zile în care alternativ vâslim uşor, facem drumeţii de explorare la cascadele, căldările glaciare ori canioanele de pe versanţi, sărim în apă sau luăm în piept cascadele mai vijelioase.

Parcursul turei de rafting are 70 de km (va fi diferit în funcţie de nivelul apei), grad de dificultate WW II (facil) până la WW III (dificil) cu pasaje scurte de WW IV (foarte dificil - cine vrea le poate filma de pe margine). Ghizii de barcă (adică noi) sunt acreditaţi de Federaţia Internaţională de Rafting pentru dificultatea Tarei şi au parcurs râul în luna mai ca să pregătească toate detaliile expediţiei (foto de la recunoaştere).

Sectorul amonte e mai liniştit dar de o frumuseşte rară (e parte a Parcului Naţional Durmitor), iar cel aval (între timp ne-am obişnuit unii cu alţii în barcă!) e mai sportiv, cu valuri de până la doi metri şi sectoare în care nu te auzi de forţa apei!

Canyoning Nevidio:

Cel de al doilea obiectiv al expediţiei: canionul Nevidio (în traducere “cel nevăzut”). E de fapt canionul râului Komarnica, fiind ultimul canion descoperit din Europa, explorat abia în 1965 şi de aceea rămas “nevăzut” până la acea dată.

Nevidio este şi în prezent unul din locurile foarte puţin vizitate şi explorate ale Europei.

Statistic vorbind, Everestul are anual mai mulţi exploratori decât Nevidio!

Canionul cu o lungime de 4 km are numeroase cascade, marmite şi pasaje spectaculoase create de apă. In unele zone pereţii canionului ajung la o înălţime uluitoare de 300-400m, iar unele pasaje au o lăţime de sub un metru, peisaj care îţi taie de-a dreptul respiraţia. Canionul Nevidio reprezintă o galerie a naturii unde obiectele de artă sunt sculptate de pietre si apă.

Cantitatea redusă de lumină care pătrunde în canion şi temperatura scăzută a apei a făcut ca flora şi fauna să se adapteze la aceste condiţii făcând din canionul Nevidio un loc secret, ca de poveste. Parcurgerea canionului durează o zi întreagă (aproximativ 6-8 ore) cu echipament special (costum de neopren + echipament de alpinism) şi ghidaj adecvat.

Vom sări în cascade (opţional, desigur), vom coborî în rapel şi ne vom strecura printre bolovani de mărimea unui autobuz. Fun!

Cazare, transport, organizatorice:

Serile le petrecem parţial în bungalow-uri şi parţial în corturi, lângă focul de tabără. Avem duşuri calde şi o masă fierbinte la finalul turelor de rafting.

Transportul se face cu microbuze 8+1 locuri şi/sau cu maşini de teren. Sunteţi bineveniţi şi cu maşina proprie, situaţie în care puteţi deduce 50 euro de persoană din costul total.

Toţi cei înscrişi beneficiază înaintea expediţiei de două ture spectaculoase şi gratuite, una de rafting pe Buzău şi alta de canyoning în Cheile Bicăjelului! Asta ca să ne cunoaştem, să vâslim împreună şi să ne obişnuim cu echipamentul.

Programul se adresează celor cu o condiţie fizică rezonabilă (dacă poţi alerga sau pedala 30 min fără să leşini eşti ok). Este de preferat să ştii să înoţi (dacă nu poţi să înoţi îţi vom înlocui ultima zi de rafting cu alte activităţi).

Vârsta minimă e de 16 ani.

Nu aveţi nevoie de vize, calatorim doar cu cartea de identitate.

Preţ:

Preţul include:

- transportul Braşov – Durmitor (Muntenegru) şi retur (include transportul local 4x4 între punctele de interes, transport pe care-l facem cu maşini locale);

- echipament complet de rafting şi canyoning (costum neopren, cască, vestă, ham, echipament tehnic canyoning);

- taxe camping + echipament cazare la cort (sac de dormit, saltea izolatoare)+cazare în bungalow trei nopţi din şase

- taxa de acces in Parcul National Durmitor (60 euro);

- asigurare turistică standard pe durata expediţiei;

- o tură gratuită de rafting pe Buzău, înaintea expediţiei;

Program*:

16 iunie -> Ziua 1 (pe drum): Brasov – Vidin – Žabljak (Muntenegru)

17 iunie -> Ziua 2 (trekking): circuit in zona lacurilor Crno si Zmijinje

18 iunie -> Ziua 3 (rafting): Sljivansko – Radovan Luka, aproximativ 30 km

19 iunie -> Ziua 4 (canyoning): parcurgerea canionului Nevidio

20 iunie -> Ziua 5 (rafting): Radovan Luka – Brstanovica, aproximativ 30 km

21 iunie -> Ziua 6 (hiking): circuit in zona gheţarului Debeli Namet (al doilea cel mai sudic gheţar al emisferei nordice, după italianul Calderone!)

22 iunie -> Ziua 7 (rafting): Brstanovica – Scepan Polje, aproximativ 18 km, cei mai spectaculoşi

23 iunie -> Ziua 8 (pe drum): Žabljak – Vidin – Brasov

* În funcţie de condiţiile meteo şi debitele apei, structura progrmului pe zile poate suferi modificări

Rezervari:

Sunt disponibile 12 locuri care se ocupă în ordinea depunerii avansului de 100 euro de persoană.

* Programul are caracter informativ şi poate suferi modificări în funcţie de vreme sau alţi factori neprevăzuţi.

Dan - 0744 32 93 36
Copywright © Antique Design 2004 - 2019 | Toate drepturile rezervate.