Fagaras

NEWSLETTER
Alege sportul:
FAGARAS

FAGARAS


Muntii Fagarasului reprezinta un masiv muntos care face parte din Carpatii Meridionali, si in care se afla cel mai înalt varf montan din Romania, varful Moldoveanu.

Masivul Fagaras, de la est la vest masoara in linie dreapta, aproximativ 70 de km iar de la nord la sud circa 45 km. Muntii Fagarasului seamana cu o imensa coloana vertebrala orientata de la est la vest avand „coastele” (culmile) orientate către nord şi respectiv, sud. Culmile din partea nordica sunt cu mult mai scurte si mai abrupte decat cele din partea sudica, care sunt foarte lungi si domoale.

Din creasta masivului se desprind catre nord şi sud, ca niste puternice contraforturi de piatra, un mare numar de spinari prelungi (picioare de munte) dispuse aproape perpendicular pe creasta. Ele au lungimi şi mai ales înfatisari diferite, după cum sunt orientate spre nord sau spre sud.

Ramificatiile nordice sunt în mare parte abrupte si stancoase in apropierea crestei, domolindu-se numai sub mantia padurilor de conifere, care apar imediat ce inaltimea scade sub 1.700 m. O alta caracteristica a acestor ramificatii consta in aspectul lor de muchie foarte ingusta si pe alocuri zimtata (de exemplu Muchia Albota).

In contrast izbitor cu ramificatiile nordice, spinarile ce se desfac din creasta spre sud (Muntenia) sunt mai lungi şi mai domoale, în parte acoperite de pasuni intinse.

Portiunile cele mai dificile de strabatut ale crestei fagarasene le constituie unele sei ce despart vaile sau caldarile glaciare nordice de cele sudice.


Daca doriti sa selectati mai multe sporturi tineti apasata tasta Ctrl si apoi dati click pe sporturile dorite
calendar
Copywright © Antique Design 2004 - 2021 | Toate drepturile rezervate.